20 години Християнска баптистка църква – Младост

На 21 октомври 2018 г., неделя, с тържествено богослужение, беше отбелязана 20-тата годишнина от основаването на ХБЦ-Младост. Освен членовете присъстваха също и много гости и приятели на църквата. Специални гости на празника бяха п-р Стийв Суон и съпругата му Джанел – мисионерът, дал началото и дълги години ръководел ХБЦ-Младост. Музикантите от ХБЦ-Младост водеха вдъхновено времето за общо хваление и поклонение пред Бога, допринасяйки за празничната атмосфера.

Джанел Суон сподели радостта си да бъде отново в тази църква 4 г. след като тя и съпругът ѝ се прибраха в САЩ. Радостна да види толкова нови лица, както и лица, които помни от преди.

П-р Стийв Суон беше поканен да проповядва. Той спря размислите си на текста от посланието на ап. Павел до Ефесяни, гл. 1, ст. 3-6: „Благодаря на моя Бог всеки път, когато си спомням за вас, винаги, във всяка моя молитва, като се моля за всички вас с радост…“. Разказа за началото на църквата, за предизвикателствата, с които са се сблъскали със семейството си. За първите стъпки в ученето на български език и опознаването на една съвсем чужда култура. Някои стереотипи, които е трябвало да се преодолеят дори и в църквите – по онова време се е смятало, че в един град може да има само една баптистка църква. Напомни, че има много за което църквата да е благодарна. Но нуждата от молитва остава, църквата няма да устои, ако хората спрат да се молят. Хората трябва да имат увереност, че Бог ще завърши онова, което е започнал. Той има Свой план за църквата в Младост. Приготвил е още много неща за нея.

Беше представено и кратко видео за историята на църквата, с някои ключови моменти – първо богослужение; намиране, първоначално наемане, а впоследствие закупуване и ремонтиране на църковната сграда; първо кръщение; сватби и раждане на бебета; ръкополагане на пастири и др.

След времето за проповед имаше възможност за отправяне на няколко официални поздрава. Пръв говори п-р Теодор Ангелов – пастир на Първа баптистка църква и председател на СЕБЦ по времето, когато п-р Стийв и Джанел Суон са пристигнали в България. Той изрази благодарността си към тях, за смелостта им да дойдат и да започнат преди 20 г. – в едно наистина трудно време в България. Подчерта, че зад тяхното служение и успех личи делото на истинския „Архитект“ – Онзи, Който чертае живота на всички ни.

Влади Райчинов прочете поздравителни адреси от името на Първа баптистка църква, от Българското евангелско дружество, издател на в-к „Зорница“ и от името на Обединените евангелски църкви. Сподели свои спомени от времето, когато заедно с хвалебната група от Първа баптистка църква са идвали в самото начало за известен период от време да водят хваление, за да подпомогнат църквата.

П-р Николай Неделчев дългогодишен председател на Обединените евангелски църкви, сподели в поздрава си за традициите, които Баптисткият съюз в България има в основаването на нови общества. За смелостта, която е нужна, за основаването на нова църква. Той поздрави и също така от името на малката баптистка църква, която посещава – тази в Овча купел.

Д-р Пол и Джуди Риджуей, дългогодишни мисионери и служители в Бългатия и лични приятели на сем. Суон поздравиха църквата с една песен. Споделиха и свои спомени от времето, когато сем. Суон са дошли в България.

Поздрав отправи и проф. д-р Паруш Парушев. Той сподели, че точно по времето, когато п-р Стийв Суон е дошъл в България, той е живял в САЩ. Когато се е върнал в България, сем. Суон вече са си били отишли. Но е чувал редовно за делото им и поради факта, че със семейството си някога е живял в кв. Младост, основаването на църква там му е било особено близо до сърцето.

П-р Стойчо Апостолов завърши времето за поздрави като отправи лична благодарност към п-р Стийв и Джанел Суон най-напред за това, че са били послушни на Божия призив да дойдат в България. В края бяха изпратени поздрави към църквата в САЩ, в която в момента п-р Стийв Суон пастирува.

След края на богослужението имаше възможност хората да се видят и поговорят по време на малка почерпка, осигурена от членове на ХБЦ-Младост.

Благодарим на Бога за милостта и водителството Му!

Видео от тържественото богослужение тук.

Comments are closed.